De cirkel is rond: symboliek van een verlovingsring

De cirkel is rond: symboliek van een verlovingsringHet aanzoek is één van de mooiste momenten uit je leven. Traditiegetrouw gaat deze belangrijke vraag gepaard met het geven van een verlovingsring. Maar vanwaar komt die traditie eigenlijk?

Al in de Romeinse tijd werd bij de verloving een ring gegeven waarin een sleutel gekerfd stond. De ring stond toen echter niet zozeer symbool voor liefde, maar voor eigendom, rijkdom en status. Met deze ring legde de man beslag op de vrouw. Een verlovingsring werd na de Romeinen niet meer gegeven tot in de 13e eeuw. In 1215 stelde de Paus een wachtperiode tussen aanzoek en het eigenlijke trouwen in en dook de verlovingsring terug op. Met een ring bewezen de verloofden hun liefde en toewijding voor elkaar. In de Middeleeuwen was de ring zelf voorbehouden voor de rijke klasse; de welgestelden waren immers de enigen die juwelen mochten dragen. Wie arm was, koos voor alternatieven. Zo is bekend dat in 16e eeuws Amerika een vingerhoed werd gegeven: de vrouw verwijderde hiervan het topje, zodat ze het als ring kon dragen.

Een verlovingsring wordt aan de ringvinger van de linkerhand gedragen, vanwege het oud-Griekse geloof dat de ader in deze vinger rechtstreeks naar het hart leidt. Dát een ring het symbool van liefde en belofte is, is niet toevallig. De cirkel is immers het teken van oneindigheid want een cirkel kent geen begin noch einde. Ook de diamant is een teken van eeuwigheid: deze steen is zo hard dat hij nooit vergaat. Sinds de 15e eeuw sieren diamanten verlovingsringen.

E&R Wedding and Fashion, de gevestigde waarde voor bruidsmode in Limburg! Klik hier om het volledige aanbod cocktailjurken en trouwjurken te bekijken >>