To throw or not to throw: de kousenband

To throw or not to throw: de kousenbandIn Angelsaksische landen is het verwijderen en vervolgens weggooien van de kousenband een echte traditie tijdens het huwelijksfeest. Overgewaaid vanuit Amerika, zien we dat dit gebruik nu ook aan populariteit in ons eigen land wint. Wat is het precies en wat is de symboliek erachter?

Net zoals het een traditie is dat de bruid haar huwelijksboeket weggooit naar de vrijgezelle vrouwen die het enthousiast proberen op te vangen om ‘de volgende te zijn die in het huwelijksbootje zal stappen’, is er de kousenbandtraditie. De bruidegom mag onder het toeziend oog van alle gasten zijn kersverse vrouw van haar kousenband ontdoen. Meestal met z’n handen, maar een pikantere variant is dat hij de kousenband met z’n tanden van haar been laat glijden. Vervolgens gooit hij de kousenband naar de (vrijgezelle) mannen. De man die de kousenband vangt, mag deze vervolgens omdoen bij de vrijgezel die het bruidsboeket heeft gevangen. Volgens de traditie zijn zij dan ‘next in line’ om te gaan trouwen (niet noodzakelijk met elkaar).

Een kousenband is vaak blauw van kleur. Dat heeft dan weer te maken met dat andere geloof ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’. In oorsprong slaat de kleur blauw terug op een gebruik in de Bijbel: als een bruid een blauw stuk stof in haar jurk verwerkt, dan staat dit symbool voor zuiverheid en trouw. Omdat het niet altijd wenselijk is om een stukje blauwe stof in je trouwjurk te verwerken, groeide het gebruik om een blauwe kousenband te dragen.

E&R Wedding and Fashion, de gevestigde waarde voor bruidsmode in Limburg!

Klik hier om het volledige aanbod cocktailjurken en trouwjurken te bekijken